Ideje za izlete in pohajkovanja

DELITE VAŠE IZLETE Z NAMI!

Utrip Krasa, domačnost Kraševcev in njihovo življenje boste najbolje začutili z obiskom katerega izmed številnih dogodkov in prireditev oziroma katerega izmed krajev, kjer vas bodo domačini toplo sprejeli. 

Ob številnih naravnih in kulturnih znamenitostih, biserih, ki se skrivajo na in pod kraškim površjem, pa ne gre pozabiti, da Kras prav zaradi svoje lege služi kot idealno izhodišče za obisk slovenske in italijanske obale. Priložnosti za aktiven oddih v različnih krajih vam ponuja le streljaj oddaljeno Jadransko morje. Nekaj minut vožnje z avtomobilom boste potrebovali za skok v Piran, Portorož, Koper, Izolo ali Strunjan oziroma Krajinski park Sečovlje. Številne lepote se skrivajo tudi na italijanski strani meje, še zlasti v Sesljanu, Devinu oziroma v pristni Ribiški vasi. Prav tako ne boste izgubili veliko časa za obisk bližnjega Trsta ali Benetk.


Lipica – ena najstarejših kobilarn na svetu

Lipica predstavlja enega najlepših zelenih biserov Krasa, kjer domuje kobilarna z več kot štiri stoletja dolgo zgodovino.  


Bogat kraški podzemni svet

Posebno zgodbo skrivajo biseri, ki jih najdemo v bogastvu kraškega podzemnega sveta. Našo domišljijo buri okrog tisoč jam, doslej odkritih na matičnem Krasu, mnogo več pa še na ostalih območjih Slovenije, med drugim na Notranjskem.


Od kulture in zgodovine do športa

Kraške vasi in njihovi domačini tudi sicer skrbijo za pestrost turistične ponudbe: Kosovelova pot, po sledeh Soške fronte, Mali kraški maraton, Nanos in Snežnik, Pepin kraški vrt
Več jih organizira tradicionalne pohode.


Skok na morje – Tržaški zaliv, Devinski grad in Sesljanski zaliv

Le nekaj minut vožnje z avtomobilom je potrebnih za obisk obale, na primer Trsta. V okolici boste lahko občudovali Tržaški zaliv, Devinski grad, Rilkejevo pot, Miramar in druge znamenitosti. 


Pliskovica – doživite Kras po kraško

Slabih 10 kilometrov od Tržaškega zaliva morja nudi Pliskovica popolno kraško izkušnjo: naokoli prostrani travniki in vinogradi in vas dobrih 100 kamnitih kraških domačij.


Štanjel, najbolj slikovita vasica na Krasu.

Štanjel velja za eno najstarejših in najbolj slikovitih naselij na Krasu, s Ferrarijevim vrtom z vilo Ferrari pa obiskovalcem na pogled ponuja biser arhitekturne dediščine Maksa Fabianija. 

Ob gradu za najpomembnejšo štanjelsko stavbo velja cerkev sv. Danijela.


Kraška kulinarika v osmicah

Vabimo vas na izlet na Kras - naužijte se ruja, značilne jesenske barve neskončnih kraških trt in si privoščite kraško kulinariko v eni od osmic na Krasu ali v okolici.


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Projekt je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev.  |  Progetto finanziato nell'ambito del Programma per la Cooperazione Transfrontaliera Italia-Slovenia 2007-2013, dal Fondo europeo di sviluppo regionale e dai fondi nazionali.