Teran, zaščitni znak Krasa

TERAN JE SVETOVNA VINSKA POSEBNOST S TISOČLETNO TRADICIJO, KI JE V TEH KRAJIH SOOBLIKOVALA ČLOVEŠKO TRADICIJO, JE DEL NAŠE KULTURNE DEDIŠČINE IN ZGODOVINE, KI BOGATI NAŠ KRAS.


Teran - posebnež Krasa

Kraški teran je kakovostno rdeče vino. Pridelujejo ga na Krasu iz trte refošk (imenuje se tudi teranovka) in v Istri (imenuje se refošk). Zaradi kraške prsti dobi značilen okus, v primerjavi z drugimi vini pa vsebuje velik odstotek mlečne kisline. Po nekaterih raziskavah deluje kraški teran zdravilno za človeški organizem, kot antioksidant, kot sredstvo za zaviranje slabokrvnosti (vsebuje veliko železa), kot sredstvo za zaviranje arterioskleroze in sredstvo za zniževanje LDL holesterola v krvi (v barvilu).

Domovina kraškega terana, vina kraškega vinorodnega okoliša, leži med Tržaškim zalivom in Vipavsko dolino z nadmorsko višino okoli 300 m, ostrejšo klimo, ter terro rosso, bogato s silikati in železom. Vse to se odraža v polnosti, kislini in visokem ekstraktu kraškega terana. Je visoko kvalitetno suho vino, karminasto rdeče barve z veliko vsebnostjo mlečne kisline, ki je proizvod jabolčno mlečnega vrenja, ter z nizko stopnjo alkohola. Njegove odlike se kažejo tudi v izrazitem sadnem okusu, ki spominja na maline ali ribez, ter v visokem ekstraktu, polnosti in harmoniji. Zdravniki ga priporočajo bolnikom s premalo kisline, slabokrvnim in rekonvalescentom. Kislina blagodejno vpliva na prebavila in pospešuje tek. Postreže se ga h gurmanskim jedem, mesu na žaru, pršutu, divjačini in pikantnim sirom.

Teran je vino, ki se praviloma ne stara in ga je najbolje uporabljati v tekočem letu od proizvodnje dalje. Iz njega ponekod izdelujejo tudi teranov liker.

 

POEZIJA OKUSA

V teranu je skrita zgodba o zemlji, soncu, vetru in ljudeh, ki ga pridelujejo. 

Vsak kozarec vina, ki vam ga ponujamo, je nekaj posebnega, edinstvenega.

Teran je v svoji izraziti barvi na prvi pogled nekoliko robat. Ko pa ga povohamo, se priljubi, še bolj, ko ga poskusimo. Tako kot Kras - ko ga enkrat obiščemo, bi lahko tam kar ostali...
Teran teče z lahkoto in takoj nastopi dobro počutje, idealen je v kombinaciji s kraškim pršutom.
Ko pa poezija okusov terana in pršuta zadane ob pravo poezijo besed, kraške kamne, vasi in hiše ter burjo....   

   

  TERAN - zdravilno vino

  Zaradi izrazite rdeče barve in nižje vsebnosti alkohola velja teran za zdravilno vino. Izrazita rdeča barva je posledica visoke koncentracije biološko aktivnih rdečih barvil, imenovanih antociani. Zadnji dokazano preprečujejo nastanek srčno-žilnih obolenj, saj zavirajo nastajanje ateroskleroze in v krvi znižujejo škodljivi holesterol nizke gostote (LDL). Antociani prehajajo tudi v naše možganske celice.

  Vino teran je bogato z rdečimi barvili, imenovanimi antociani. Ko zaužijemo vino, se del teh barvil zelo hitro absorbira iz želodca, del iz črevesa, večina pa se jih izgubi zaradi razgradnje v črevesju.
  Majhen del barvil, ki se znajdejo v krvi po zaužitju, je izjemno dragocen: barvila prehajajo v stene ožilja in izzovejo vazodilatacijo (povečan premer krvnih žil, ki vodi do povečane prekrvavitve). Na ta način se zmanjša krvni pritisk. Vsebnost antocianov, najdenih v krvi, sicer ne dosega visokih vsebnosti nekaterih zdravil, vendar majhni kumulativni učinki zelo blagodejno vplivajo na naše zdravje. Drug zanimiv cilj rdečih barvil vina so naši možgani! Zelo hitro po zaužitju so bile majhne vsebnosti barvil najdene v možganih. So te vsebnosti dovolj velike za zaščito možganskih celic pred negativnimi učinki staranja? Dandanes veliko dejstev kaže, da antociani pripomorejo k vitalnosti možganskih celic. Številne znanstvene raziskave potrjujejo, da imajo ljudje, ki zmerno uživajo rdeče vino, boljše mentalne sposobnosti v kasnejših letih. Vendar raziskovalci še vedno iščejo razloge za takšen rezultat. Dokler jih ne poznamo, priporočamo pitje vina v zmernih količinah. Ni razloga, da bi vino prenehali uživati: ena merica na dan nam pomaga ohranjati zdravje.
  Prof. Sabina Passamonti


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  Projekt je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev.  |  Progetto finanziato nell'ambito del Programma per la Cooperazione Transfrontaliera Italia-Slovenia 2007-2013, dal Fondo europeo di sviluppo regionale e dai fondi nazionali.