Ideje za izlete in pohajkovanja

DELITE VAŠE IZLETE Z NAMI!

Utrip Krasa, domačnost Kraševcev in njihovo življenje boste najbolje začutili z obiskom katerega izmed številnih dogodkov in prireditev oziroma katerega izmed krajev, kjer vas bodo domačini toplo sprejeli. 

Ob številnih naravnih in kulturnih znamenitostih, biserih, ki se skrivajo na in pod kraškim površjem, pa ne gre pozabiti, da Kras prav zaradi svoje lege služi kot idealno izhodišče za obisk slovenske in italijanske obale. Priložnosti za aktiven oddih v različnih krajih vam ponuja le streljaj oddaljeno Jadransko morje. Nekaj minut vožnje z avtomobilom boste potrebovali za skok v Piran, Portorož, Koper, Izolo ali Strunjan oziroma Krajinski park Sečovlje. Številne lepote se skrivajo tudi na italijanski strani meje, še zlasti v Sesljanu, Devinu oziroma v pristni Ribiški vasi. Prav tako ne boste izgubili veliko časa za obisk bližnjega Trsta ali Benetk.


Bogat kraški podzemni svet

Bogat kraški podzemni svet

Posebno zgodbo skrivajo biseri, ki jih najdemo v bogastvu kraškega podzemnega sveta. Našo domišljijo buri okrog tisoč jam, doslej odkritih na matičnem Krasu, mnogo več pa, med drugim, tudi na Notranjskem.

POSTOJNSKA JAMA 

Podzemni svet boste kot v edini doslej lahko z vlakcem spoznavali v najbolj obiskani turistični jami v Evropi in največji jami klasičnega krasa, Postojnski jami.
Gre za splet 20 kilometrov rovov, galerij in dvoran. Poleg tega pa se lahko za trenutek ali dva vrnete v zgodovino z obiskom bližnjega Predjamskega gradu, ki visi sredi 123 metrov visoke skalne stene. 

>> www.postojnska-jama.eu

CERKNIŠKO JEZERO

Ob tem velja spomniti, da voda, ki je pomembno oblikovala življenje na in pod kraškim površjem, Postojnsko jamo povezuje še z eno naravno znamenitostjo, in sicer s presihajočim Cerkniškim jezerom

>> www.notranjski-park.si 

ŠKOCJANSKE JAME

Izjemno naravno bogastvo s sistemom vodnih jam obiskovalcem na ogled postavijo Škocjanske jame, ki so zaradi edinstvene naravne in kulturne dediščine od leta 1986 vpisane na seznam Unescove svetovne dediščine. Gre za enkraten splet številnih jam, udornic, naravnih mostov, slapov in brzic. Ponorno jamo, ki jo je izdolbla reka Reka, zaznamuje ogromen 2,5 km dolg podzemni kanjon

>> www.park-skocjanske-jame.si

RAKOV ŠKOCJAN

Med Cerkniškim in Planinskim poljem se medtem nahaja čudovita kraška dolina Rakov Škocjan. Izoblikovala jo je reka Rak, ki izvira iz Zelških jam, pol tretji kilometer teče po površju in nato zopet ponikne v Tkalci jami. Celotno območje je polno kraških pojavov, po dolini pa je urejena naravoslovna učna pot

Rakov Škocjan je bil tudi razglašen za krajinski park. 

>> www.rakov-skocjan.si/krajinski-park-rakov-skocjan/

PRAVLJIČNA VILENICA

Vilenica, kjer se lahko ustavite na poti proti Lipici, slovi kot najstarejša turistična jama v Evropi.
Za obiskovalce je Vilenica opremljena in osvetljena v dolžini 450 metrov, dolga pa je več kot 1300 metrov. 

Vilenica se imenuje tudi mednarodna literarna nagrada, ki jo vsako leto podelijo prav v njeni Plesni dvorani. 

>> www.vilenica.com  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Projekt je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev.  |  Progetto finanziato nell'ambito del Programma per la Cooperazione Transfrontaliera Italia-Slovenia 2007-2013, dal Fondo europeo di sviluppo regionale e dai fondi nazionali.