Ideje za izlete in pohajkovanja

DELITE VAŠE IZLETE Z NAMI!

Utrip Krasa, domačnost Kraševcev in njihovo življenje boste najbolje začutili z obiskom katerega izmed številnih dogodkov in prireditev oziroma katerega izmed krajev, kjer vas bodo domačini toplo sprejeli. 

Ob številnih naravnih in kulturnih znamenitostih, biserih, ki se skrivajo na in pod kraškim površjem, pa ne gre pozabiti, da Kras prav zaradi svoje lege služi kot idealno izhodišče za obisk slovenske in italijanske obale. Priložnosti za aktiven oddih v različnih krajih vam ponuja le streljaj oddaljeno Jadransko morje. Nekaj minut vožnje z avtomobilom boste potrebovali za skok v Piran, Portorož, Koper, Izolo ali Strunjan oziroma Krajinski park Sečovlje. Številne lepote se skrivajo tudi na italijanski strani meje, še zlasti v Sesljanu, Devinu oziroma v pristni Ribiški vasi. Prav tako ne boste izgubili veliko časa za obisk bližnjega Trsta ali Benetk.


Skok na morje – Tržaški zaliv, Devinski grad in Sesljanski zaliv

Skok na morje – Tržaški zaliv, Devinski grad in Sesljanski zaliv

Le nekaj minut vožnje z avtomobilom je potrebnih za obisk obale, kjer boste lahko občudovali Tržaški zaliv, Devinski grad, Rilkejevo pot, Miramar in druge znamenitosti. 

MIRAMAR

Približno 6 kilometrov severozahodno od Trsta se nahaja grad Miramar iz leta 1860, eden izmed simbolov tega nekdaj najpomembnejšega pristaniškega mesta Habsubržanov. Razgled na morje vas bo prevzel, splača pa si vzeti minuto dve ali več za tamkajšnji park z redkimi eksotičnimi rastlinami. 

Več informacij: 

TRŽAŠKI in SESLJANSKI ZALIV

Raziskovanje se lahko nadaljuje v naselju Devin (Duino) na severu Tržaškega zaliva, kjer leži Devinski grad. Sprva sta se tam nahajala dva gradova, a je danes za turiste odprt le še mlajši. 

Do Devina oziroma gradu vas pripelje lepo razgledna Rilkejeva pot. Približno dva kilometra dolga pešpot iz Sesljana (Sistiana) vodi ob robu visokih pečin nad Sesljanskim zalivom. Ime je dobila po pesniku in pisatelju Rainerju Marii Rilkeju, ki je med bivanjem na Devinskem gradu ustvaril ciklus Devinske elegije. 

Med domačimi in tujimi turisti je v Sesljanu priljubljena še tamakjašnja lepo urejena plaža, kraj pa poznajo tudi plezalci

Več informacij: 

RIBIŠKO NASELJE

Svojo zgodbo pripoveduje tudi pristno ribiško naselje, Villagio dei Pescatore, nastalo v 50. letih prejšnjega stoletja, kjer ima ribištvo še danes poseben pomen. 

Več informacij:   •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Projekt je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev.  |  Progetto finanziato nell'ambito del Programma per la Cooperazione Transfrontaliera Italia-Slovenia 2007-2013, dal Fondo europeo di sviluppo regionale e dai fondi nazionali.