Ideje za izlete in pohajkovanja

DELITE VAŠE IZLETE Z NAMI!

Utrip Krasa, domačnost Kraševcev in njihovo življenje boste najbolje začutili z obiskom katerega izmed številnih dogodkov in prireditev oziroma katerega izmed krajev, kjer vas bodo domačini toplo sprejeli. 

Ob številnih naravnih in kulturnih znamenitostih, biserih, ki se skrivajo na in pod kraškim površjem, pa ne gre pozabiti, da Kras prav zaradi svoje lege služi kot idealno izhodišče za obisk slovenske in italijanske obale. Priložnosti za aktiven oddih v različnih krajih vam ponuja le streljaj oddaljeno Jadransko morje. Nekaj minut vožnje z avtomobilom boste potrebovali za skok v Piran, Portorož, Koper, Izolo ali Strunjan oziroma Krajinski park Sečovlje. Številne lepote se skrivajo tudi na italijanski strani meje, še zlasti v Sesljanu, Devinu oziroma v pristni Ribiški vasi. Prav tako ne boste izgubili veliko časa za obisk bližnjega Trsta ali Benetk.


itinerar

Pohajkovanje čez kraške travnike in vasi (GPX track)

Lahka pot, primerna za ljubitelje narave in tiste, ki jih zanima kraška arhitektura in zgodovina. Pot je tudi primerna za družine ter gorske in treking kolesarje. PDF


itinerar

Peš ali na kolesu: Odkrivanje lepot krasa (GPX track)

Srednje zahtevna pot, primerna za pohodnike, ki jih poleg naravnih lepot Krasa zanimajo tudi arhitektura, zgodovina ter življenje ljudi v tej regiji. PDF


itinerar

Sprehod po Poti v senci hrastov (GPX track)

Lahka, zanimiva pot, primerna tudi za majhne otroke in družine, z zaključkom pri čudoviti poznogotski cerkvi sv. Petra in Pavla, zgrajene leta 1446. PDF


itinerar

Pohod po Poti črnega bora (GPX track)

Lahka pohodniška pot, primerna za družine (tudi z manjšimi otroci) ter ljubitelje narave, ki jo želijo v miru opazovati in uživati v petju ptic. PDF


itinerar

S kolesom ali peš: S krasa proti morju (GPX track)

Srednje zahtevna pot. Primerna za aktivne (družine), tudi kolesarje z gorskimi kolesi. Pot na koncu razkrije čudovit razgled na Jadransko morje in celoten kras. PDF


Ideje za izlet

Lipica – ena najstarejših kobilarn na svetu

Lipica predstavlja enega najlepših zelenih biserov Krasa, kjer domuje kobilarna z več kot štiri stoletja dolgo zgodovino (najstarejša kobilarna na svetu). 


Ideje za izlet

Bogat kraški podzemni svet

Posebno zgodbo skrivajo biseri, ki jih najdemo v bogastvu kraškega podzemnega sveta. Našo domišljijo buri okrog tisoč jam, doslej odkritih na matičnem Krasu, mnogo več pa, med drugim, tudi na Notranjskem.


Ideje za izlet

Od kulture in zgodovine do športa

Ogromna pestrost turistične ponudbe: Kosovelova pot, po sledeh Soške fronte, Mali kraški maraton, Nanos in Snežnik, Pepin kraški vrt


Ideje za izlet

Skok na morje – Tržaški zaliv, Devinski grad in Sesljanski zaliv

Le nekaj minut vožnje z avtomobilom je potrebnih za obisk obale, kjer boste lahko občudovali Tržaški zaliv, Devinski grad, Rilkejevo pot, Miramar in druge znamenitosti. 


Ideje za izlet

Pliskovica – doživite Kras po kraško

Slabih 10 kilometrov od Tržaškega zaliva morja nudi Pliskovica popolno kraško izkušnjo: naokoli prostrani travniki in vinogradi in vas dobrih 100 kamnitih kraških domačij.


Ideje za izlet

Štanjel, najbolj slikovita vasica na Krasu.

Štanjel velja za eno najstarejših in najbolj slikovitih naselij na Krasu, z vilo Ferrari pa obiskovalcem na ogled ponuja biser arhitekturne dediščine Maksa Fabianija. 


Ideje za izlet

Kraška kulinarika v osmicah

Vabimo vas na izlet na Kras - naužijte se ruja, značilne jesenske barve neskončnih kraških trt in si privoščite kraško kulinariko v eni od osmic na Krasu ali v okolici.


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Projekt je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev.  |  Progetto finanziato nell'ambito del Programma per la Cooperazione Transfrontaliera Italia-Slovenia 2007-2013, dal Fondo europeo di sviluppo regionale e dai fondi nazionali.