Ideje za izlete in pohajkovanja

DELITE VAŠE IZLETE Z NAMI!

Utrip Krasa, domačnost Kraševcev in njihovo življenje boste najbolje začutili z obiskom katerega izmed številnih dogodkov in prireditev oziroma katerega izmed krajev, kjer vas bodo domačini toplo sprejeli. 

Ob številnih naravnih in kulturnih znamenitostih, biserih, ki se skrivajo na in pod kraškim površjem, pa ne gre pozabiti, da Kras prav zaradi svoje lege služi kot idealno izhodišče za obisk slovenske in italijanske obale. Priložnosti za aktiven oddih v različnih krajih vam ponuja le streljaj oddaljeno Jadransko morje. Nekaj minut vožnje z avtomobilom boste potrebovali za skok v Piran, Portorož, Koper, Izolo ali Strunjan oziroma Krajinski park Sečovlje. Številne lepote se skrivajo tudi na italijanski strani meje, še zlasti v Sesljanu, Devinu oziroma v pristni Ribiški vasi. Prav tako ne boste izgubili veliko časa za obisk bližnjega Trsta ali Benetk.


Lipica – ena najstarejših kobilarn na svetu

Lipica – ena najstarejših kobilarn na svetu

Lipica predstavlja enega najlepših zelenih biserov Krasa, kjer domuje kobilarna z več kot štiri stoletja dolgo zgodovino (najstarejša kobilarna na svetu). 

Lipica je leta 1580 postala dvorna kobilarna, kar jo uvršča med najstarejše kobilarne na svetu, zato je edinstven kulturni in naravoslovni spomenik. 

V času vladavine Marije Terezije se je izoblikoval plemeniti slovenski konj lipicanec, znan po belosivi barvi, gosposki drži in elegantnih gibih.
Te značilnosti so lipiško tradicijo klasične šole jahanja naredile za eno najbolj znanih in spoštovanih na svetu. Kobilarna ima danes okoli 400 lipicancev in vsako leto gosti številne prireditve, kot na primer mednarodno tekmovanje v dresurnem jahanju. 

Z zadovoljstvom bodo Lipico zapustili ljubitelji golfa, poseben pa je obisk Doline lurške matere božje, kjer se v kraški vrtači nahaja cerkvica na odprtem. 

>> www.lipica.org/si/  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Projekt je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev.  |  Progetto finanziato nell'ambito del Programma per la Cooperazione Transfrontaliera Italia-Slovenia 2007-2013, dal Fondo europeo di sviluppo regionale e dai fondi nazionali.