Ideje za izlete in pohajkovanja

DELITE VAŠE IZLETE Z NAMI!

Utrip Krasa, domačnost Kraševcev in njihovo življenje boste najbolje začutili z obiskom katerega izmed številnih dogodkov in prireditev oziroma katerega izmed krajev, kjer vas bodo domačini toplo sprejeli. 

Ob številnih naravnih in kulturnih znamenitostih, biserih, ki se skrivajo na in pod kraškim površjem, pa ne gre pozabiti, da Kras prav zaradi svoje lege služi kot idealno izhodišče za obisk slovenske in italijanske obale. Priložnosti za aktiven oddih v različnih krajih vam ponuja le streljaj oddaljeno Jadransko morje. Nekaj minut vožnje z avtomobilom boste potrebovali za skok v Piran, Portorož, Koper, Izolo ali Strunjan oziroma Krajinski park Sečovlje. Številne lepote se skrivajo tudi na italijanski strani meje, še zlasti v Sesljanu, Devinu oziroma v pristni Ribiški vasi. Prav tako ne boste izgubili veliko časa za obisk bližnjega Trsta ali Benetk.


Od kulture in zgodovine do športa

Od kulture in zgodovine do športa

Kraške vasi in njihovi domačini tudi sicer skrbijo za pestrost turistične ponudbe: Kosovelova pot, po sledeh Soške fronte, Mali kraški maraton, Nanos in Snežnik, Pepin kraški vrt
Več jih organizira tradicionalne pohode.

ŠORT in zgodovina

Lahko se odpravite po Kosovelovi poti ali po sledeh Soške fronte ter se povzpnete še na Nanos ali Snežnik. S kolesom po Krasu vas bo prevzelo; med dogodki, ki so med ljubitelji športa našli svoje mesto, sta še Mali kraški maraton in Tekaški pozdrav jeseni

PRAVLJICE

So vam morda blizu pravljice? Eno, pravljico o Krasu in njegovih ljudeh, boste lahko slišali, če se boste ustavili v Pepinem Kraškem vrtu, in sicer na dvorišču Bunčetove domačije v Dutovljah. 

KRAŠKA ZGODOVINA

Del kraške zgodovine boste začutili z obiskom vojaškega muzeja Tabor – v starem delu vasi Lokev nedaleč od Lipice in jame Vilenice se namreč nahaja obrambni stolp, ki so ga zgradili leta 1485 Benečani kot del obrambe pred Turki.  Vojaški muzej Tabor je največja privatna zbirka v Sloveniji, dobitnik mnogih domačih in mednarodnih priznan, vpisan pa je celo v Guinnessovo knjigo rekordov. Izjemno bogata zbirka različnih vojaških eksponatov, ki prikazujejo vojne dogodke na naših tleh ter zgodbe slovenskih vojakov v tujini vas zagotovo ne bo pustila ravnodušnih. 

Mimogrede, ko boste že v vasi Lokev, pa se ustavite še v najstarejši pršutarni na slovenskem Krasu - Pršutarni Lokev, kjer si lahko ogledate celoten proces izdelave pršuta in ga tudi poskusite.  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Projekt je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev.  |  Progetto finanziato nell'ambito del Programma per la Cooperazione Transfrontaliera Italia-Slovenia 2007-2013, dal Fondo europeo di sviluppo regionale e dai fondi nazionali.